AI bezorgt 73% medische vrije beroepen kopzorgen

Ook overige vrije beroepen en ondernemers blijven kritisch t.o.v. nieuwe tech

Het merendeel van de Belgische ondernemers en vrije beroepen (82%) is overtuigd van de voordelen van digitalisering. 71% ziet zichzelf zelfs bekwaam om vlotjes met nieuwe technologieën aan de slag te gaan. Dat betekent echter niet dat elke nieuwigheid meteen ‘en masse’ geïmplementeerd wordt. Integendeel, liefst 93% is kritisch en kijkt de kat uit de boom. Zo blijkt uit een bevraging van Bank Van Breda bij 680 ondernemers en vrije beroepen*. Vooral binnen de medische vrije beroepen zijn er nog heel wat vraagtekens over de gevolgen van het gebruik van AI in diagnostiek. Ze zijn bang voor foute interpretaties en vraagtekens bij de aansprakelijkheid.

Kopzorgen

Vandaag bezorgen de mogelijke gevolgen van het gebruik van AI vooral de medische vrije beroepen kopzorgen. Liefst 73% stelt zich vragen bij de ethiek en de mogelijke impact op diagnostiek. Zo vrezen ze dat een brede toegankelijkheid van AI kan leiden tot zelfbehandeling van patiënten of verkeerde interpretaties van diagnoses. Daarnaast denken ze ook dat het breed inzetten van AI kan leiden tot een verlies van empathie en menselijk contact in het zorgtraject. Tot slot zien de medische vrije beroepen ook uitdagingen rond databescherming en verantwoordelijkheid bij verkeerde diagnoses.

Maar het zijn niet alleen de medische professionals die hun bedenkingen hebben. Uit het onderzoek blijkt dat 52% van de ondernemers en 61% van de vrije beroepen de impact van AI op hun onderneming, sector en de zorg als enorm tot groot beschouwt en dat die impact niet per se positief is. Zo is liefst 53% van de ondernemers ervan overtuigd dat AI op termijn hun huidige werkzaamheden of processen zal vervangen.

Kansen, maar met een kritische bril

Ondanks de bezorgdheden zien de ondernemers en de vrije beroepen ook de kansen die AI biedt en gelooft liefst 82% in een positieve impact van nieuwe digitale innovaties en technologieën. Bovendien voelt bijna 3/4e (71%) zich ook bekwaam om met deze ontwikkelingen om te gaan, wat wijst op een breed gedragen vertrouwen in de voordelen die digitalisering kan bieden.

Ondanks dit optimisme ervaren ondernemers en vrije beroepen een spanningsveld door de snelle evolutie van digitale innovaties, met name AI. Hoewel men beseft dat men 'mee moet zijn' met de ontwikkelingen, benadrukt 93% dat een kritische houding ten aanzien van nieuwe technologieën essentieel is en dat men niet zomaar op elke innovatie moet springen. Meer dan de helft van de respondenten voelt zich ook onzeker over hoe specifieke digitale innovaties in de praktijk toegepast kunnen worden.

*Over het onderzoek

Bank Van Breda Deep Dive ® is een combinatie van een kwalitatief onderzoek en een kwantitatieve bevraging bij 680 ondernemers en vrije beroepen in samenwerking met marktonderzoeksbureau WHYFIVE. Het biedt inzicht in de percepties en uitdagingen waarmee ondernemers worden geconfronteerd rond de opkomst van digitalisering en nieuwe technologieën. De volledige resultaten van het onderzoek kunnen geconsulteerd worden in de bijhorende whitepaper van Bank Van Breda.

Whitepaper AI & Digitalisering

PDF - 8.0 Mb

Tim Meeusen

Specialist marktonderzoek, Bank Van Breda

Over Bank Van Breda

Bank Van Breda richt zich als vermogenspartner specifiek tot ondernemers en vrije beroepen. De bank werd gesticht door Jos Van Breda in 1930 in Lier. Bank Van Breda heeft kantoren in Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Sinds 1998 werkt Bank Van Breda samen met zusterbank Delen Private Bank.

In 2023 realiseerde Bank Van Breda een nettoresultaat van 85 miljoen euro met ongeveer 570 medewerkers en beheerde 23.854 miljoen euro aan door klanten belegd vermogen.

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.